Brainspot Blog

Як впоратися з прокрастинацією, якщо у вас РДУГ?

Як впоратися з прокрастинацією, якщо у вас РДУГ?

Кожен іноді прокрастинує, але для людей з РДУГ прокрастинація може бути особливо складною перешкодою.

Якщо у вас РДУГ, вам може бути важко розпочати новий проєкт або не відволікатися від нього, коли ви вже розпочали. Ви також можете відкладати виконання повсякденних завдань, таких як прання або оплата рахунків.

Незалежно від того, є у вас РДУГ чи ні, ось декілька порад, які допоможуть вам впоратися з прокрастинацією.

🔹 Встановіть дедлайн
Прокрастинувати може бути легше, якщо ви вірите, що у вас є весь час світу, щоб виконати завдання.

Встановлюйте дедлайни для проєктів, навіть якщо для вашого завдання немає конкретного дедлайну. Наприклад, ви можете використовувати дату сплати рахунків як крайній термін для їх оплати.

🔹Краще забудьте про багатозадачність
Оптимізуйте своє робоче навантаження, роблячи щось одне за раз, а не вирішуючи кілька завдань одночасно. Це допоможе вам зосередитися.

🔹Використовуйте списки
Складіть список робочого навантаження та обов'язків на кожен день з погодинним розподілом, включно з відведеним часом для кожного з них. Додатки для управління часом і складання списків можуть бути корисними для структурування вашої денної діяльності.

🔹Реалістично оцінюйте час
Оцініть, скільки часу потрібно для кожного проекту. Наприклад, якщо 3 години - це реалістично, не налаштовуйте себе на провал, намагаючись зробити завдання за коротший проміжок часу.

🔹 Розбивайте великі проєкти на малі частини
Великі проєкти можуть здаватися непосильними. Буває легше виконати роботу, розбиваючи її на невеликі, реалістичні завдання.

Випишіть завдання, необхідні для кожної частини проєкту, і виконуйте їх як окремі завдання з дедлайнами.

🔹Додайте фізичну активність
Робіть перерви для прогулянок, розтяжки або фізичних вправ. Це освіжить ваш розум і дасть вихід вашій енергії.

🔹Зверніть увагу на щоденні ритми
Якщо у вас виникають проблеми з концентрацією уваги в певний час доби, не працюйте над складними або нудними завданнями в цей час.

Заплануйте завдання, які ви найбільше відкладаєте, на той час дня, коли у вас найбільше енергії та концентрації.

🔹Уникайте надмірної стимуляції
У галасливій або відволікаючій обстановці може бути важко зосередитися.

Знайдіть тихе місце, де ви зможете працювати за зачиненими дверима. Намагайтеся обмежити відволікаючі фактори, наприклад, телефон, який постійно сповіщає про щось.

🔹Винагороджуйте себе
Дайте собі невелику винагороду після завершення кожного завдання.

Це може бути що завгодно, від великої нагороди, наприклад, похід на природу, до маленької нагороди, наприклад, гаряча ванна або сон.

🔹 Не карайте себе
Якщо ви не виконали проєкт вчасно або не можете ефективно сконцентруватися на ньому, не карайте себе за це. Низька самооцінка є поширеним наслідком РДУГ, який може погіршитися після прокрастинації.

Пам'ятайте, що прокрастинація - це не те саме, що лінь або брак інтелекту. Це просто виклик, для якого вам потрібно зробите все можливе, щоб його подолати.

🔹 Проводьте час з людьми, яких ви любите
Прокрастинація може вплинути на стосунки, а також на ваше робоче навантаження. Відкладання розмови з другом чи членом сім'ї або відкладання довгоочікуваної зустрічі може напружити ваші стосунки і змусити вас почуватися ізольованими.

Кожного дня виділяйте певний час, коли ви будете спілкуватися з іншими. Це може бути просте текстове повідомлення, телефонний дзвінок або особиста зустріч.