Brainspot Blog

Що НЕ ВАРТО говорити людям з депресією?

🟦Не звинувачуйте їх у депресії
Ніхто не обирає стан психічного здоров'я, хоча навіть люди, у яких діагностовано депресію, можуть відчувати, що це вада характеру. Важливо пам'ятати, що депресія - це медичний стан, в якому ніхто не винен. Слова на кшталт "тобі просто потрібно спробувати бути більш позитивним" або "тобі просто потрібно зробити кращий життєвий вибір" можуть посилити почуття провини, сорому і докору, які людина з депресією ітак може відчувати. Натомість спробуйте нагадати близькій людині, що він/вона не заслуговує на те, щоб жити в депресії, а навпаки - бути щасливим/щасливою та відчувати себе краще.

🟦Не кажіть, що їм потрібно більше старатися
Для людини, яка живе з депресією, виконання таких простих завдань, як встати з ліжка або почистити зуби, може здаватися неможливим. Якщо ваша близька людина переживає такий стан, цілком природно, що ви хочете мотивувати її або заохотити взятися за список справ. Зрештою, виконані справи змусять її почуватися набагато краще, чи не так? А, може, й ні. Важливо розуміти, що депресія впливає на ділянки мозку, які контролюють здатність людини виконувати завдання і відчувати мотивацію. Тому навіть ваша найкраща підбадьорлива промова не дасть людині з депресією здатності раптово взятися за завдання, до яких вона не готова. Замість того, щоб намагатися мотивувати її або говорити їй, щоб вона більше старалася, дайте їй знати, що ви готові допомогти, і запитайте, як ви можете найкраще підтримати її.

🟦Не відкидайте їхні почуття та настрої
Вашій близькій людині може бути корисно поговорити про те, що вона відчуває, а ви можете не знати, як реагувати - особливо якщо ви самі ніколи не стикалися з депресією. Природним є бажання зрозуміти, через що людина проходить, або запропонувати їй рішення для подолання її почуттів. Ви можете сказати щось на кшталт "іноді мені теж буває сумно" або "коли мені сумно, я просто йду тренуватися". Але коли ми намагаємося надмірно співпереживати комусь або пропонувати рішення, це може здаватися нещирим або зневажливим. Натомість спробуйте визнати, що те, через що ця людина проходить, може бути важким, і нагадайте їй, що ви поруч, щоб підтримати її, як би вони цього не потребувала.

🟦Не кажіть їм бути більш вдячними
Коли хтось перебуває в негативному настрої, це нормально, коли хочеться протидіяти цьому позитивом. Зазвичай людині, яка почувається пригніченою, пропонують подумати про те, за що вона має бути вдячною. Але якщо людина бореться з депресією, швидше за все, вона вже зіткнулася з сильним почуттям провини. Пам'ятайте, що відчуття безнадійності або пригніченості - це симптом депресії, а не вибір. Замість цього спробуйте запропонувати їй знайти підтримку у фахівця з психічного здоров'я, наприклад, психіатра. Розмовна терапія, медикаментозне лікування та, при потребі, апаратне лікування - ефективні способи впоратися з негативними думками, які супроводжують депресію.

🟦Не кажіть, що могло бути гірше
Основні симптоми депресії включають почуття провини або непотрібності. Залежність від інших людей в отриманні емоційної підтримки або задоволенні інших потреб часто може посилювати ці почуття, і цілком ймовірно, що людина відчуває провину за те, що потребує підтримки від інших. Вам може здатися, що ви повинні допомогти їй поглянути на ситуацію з іншого боку, сказавши щось на кшталт "могло бути й гірше". Але це, швидше за все, лише посилить почуття провини, яке вона вже відчуває. Замість цього визнайте, що вона переживає важкі часи і що ви раді їй допомогти. Проте важливо також встановити чіткі межі для себе, щоб не почуватися емоційно виснаженим і ображеним.

🟦Не намагайтеся їх контролювати
Коли ви бачите, що хтось із ваших близьких у скруті, дуже легко впасти у стан "виправити це". Ви хочете зробити все, що в ваших силах, щоб допомогти їм, і ви можете бачити чіткий шлях до їхнього одужання. Але пам'ятайте, що це не ваша робота і не у ваших силах "виправити" чи "вилікувати" вашого друга чи кохану людину. Замість того, щоб нав'язувати комусь рішення або лікування, спробуйте дати йому ресурси, з якими він зможе ознайомитися, коли буде готовий. Ви можете сказати щось на кшталт: "Я читав про те, як отримати допомогу при депресії, і подумав, що тобі це може бути корисно. Я тут, якщо тобі потрібна допомога, щоб налаштуватися на підтримку". Важливо, щоб людина, яка бореться з депресією, звернулася по допомогу, коли вирішить, що вона готова.

🟦Не кажіть їм підбадьоритися
Вам коли-небудь казали "заспокоїтися", коли ви почувалися роздратованими або пригніченими чимось? Ми всі отримували таку пораду або навіть говорили її самі. Найчастіше це може змусити когось почуватися ще більш роздратованим. Аналогічний ефект матиме порада другу з депресією "підбадьоритися". Він, швидше за все, відчує себе неповноцінним і присоромленим тим, що не може просто вийти з депресії за власним бажанням. Замість того, щоб казати йому "підбадьоритися", ви можете нагадати йому, що його почуття можуть бути важкими в даний момент, але вони не триватимуть вічно.