Brainspot Blog

Як допомогти собі при ПТСР?

Життя з ПТСР є доволі непростим, тому важливо вміти працювати із самими собою. Якщо ви відчуваєте, що починають «напливати» спогади:

🟦Зосередьтеся на своєму диханні. Коли людина налякана, вона може перестати дихати в нормальному ритмі. Це посилює відчуття страху і паніки, тому зосередження на повільному вдиху і видиху, рахуючи до п’яти, може допомогти.

🟦Носіть із собою предмет, який нагадує вам про сьогодення. Деяким людям допомагає доторкнутися до певного предмета або подивитися на нього під час спогадів. Це може бути щось, що ви вирішили носити в кишені або сумці, або щось, що ви завжди носите з собою, наприклад, брелок для ключів або ювелірний виріб.

🟦Скажіть собі ВГОЛОС, що ви в безпеці. Це може вам краще нагадати, що травма вже позаду і тепер ви в безпеці. Під час спогадів може бути важко думати таким чином, тому можете записати або озвучити кілька корисних фраз у той час, коли ви почуваєтеся краще.

🟦Заспокойте себе. Наприклад, загорніться в ковдру, обійміть домашнього улюбленця, послухайте заспокійливу музику або подивіться улюблений фільм.

🟦Ведіть щоденник. Записуючи те, що відбувається, коли у вас виникають спогади, ви зможете виявити закономірності в тому, що викликає у вас ці переживання.

🟦Спробуйте техніки заземлення. Техніки заземлення можуть зберегти зв’язок із сьогоденням і допомогти вам впоратися зі спогадами або нав’язливими думками. Наприклад, ви можете описувати вголос своє оточення або рахувати предмети певного типу чи кольору.

🤍Ми професійно працюємо з ПТСР. Ми будемо раді пройти цей шлях разом з вами. Памʼятайте ви - не одні.